Bio Energiecentrale Cuijk

Producent en leverancier van groene stroom

HoofdkantoorKatwijk (NL)
SectorBiomassa energie
Investering2015
Websitebeccuijk.nl

Bio Energie Centrale Cuijk

De Bio Energie Centrale Cuijk is een energie hub op het gebied van groene stroom, duurzame warmte en flexibele energie opslag. BECC werkt met klanten en leveranciers aan de verduurzaming van Noord-Brabant op basis van regionale bronnen.

BECC is de grootste duurzame opwekker met lokale biomassareststromen van Noord-Brabant. Grotendeels gaat dit om snoeihout uit de regio, een cirkel van 100 kilometer rond Cuijk. Naast groene stroom produceert BECC ook duurzame warmte voor een industrieel warmtenet en werkt BECC samen met de Gemeente Land van Cuijk om deze duurzame warmtelevering verder uit te bereiden. BECC levert ook een bijdrage aan het toekomstvast maken van het Nederlandse elektriciteitsnet. Door een eigen megabatterij kan BECC nu snel schakelen tussen stroom leveren en stroom opslaan, afhankelijk van de marktontwikkelingen en de behoeftes van de landelijke en lokale netbeheerders.

20.000.000 m3 Besparing fossiele aardgas
35.000+ Huishoudens voorzien van Groene Stroom
10MH/20MH Megabatterij

Transformatie van groene stroom naar flexible energie hub

Na de investering werd BECC weer opgestart in 2015, met een duidelijk doel om de regio te verduurzamen. De centrale produceert genoeg groene stroom voor het verbruik van 35.000 huishoudens.

In 2017 werd een warmtenet gerealiseerd voor het industrie terrein, waardoor omliggende bedrijven minder aardgas hoeven te gebruiken. Het warmtenet zorgt ervoor dat er jaarlijks 20 miljoen kubieke meter minder aardgas verbruikt hoeft te worden, ofwel het verbruik van 13.000 huishoudens.

In 2023 werd een megabatterij gerealiseerd. De batterij draagt bij aan het in balans houden van het stroomnet, iets wat met de groei van zon en wind energie een steeds belangrijker thema is geworden in de energie transitie.

Door te blijven innoveren is BECC doorontwikkeld van een traditionele plant naar een moderne en flexibele multi-asset energie hub. Zo zijn een warmtenet, 20 MWh batterij en 10 MW e-boiler inmiddels operationeel en werken we nu aan de realisatie van een grootschalig laadplein en CO2-afvang. Dit vraagt visie, ondernemerschap en een stevig financieel partnership. Pontex is hierbij altijd onze partner en klankbord geweest.

Daniel Goedhuis Managing Director - Bio Energiecentrale Cuijk

Betrokken investeringsteam

Vragen over onze investering of de onderneming? Neem contact op met een van de betrokken teamleden van Pontex Investment Partners.

Frans van der Harst Partner
Daan Röttger Senior Investment Manager