Naar nieuwsoverzicht
23 december 2020

Vadeko richt haar vizier op groei en haalt investeerder NIBC Investment Partners aan boord

Winsum, 23 december 2020 Om in de toekomst aan de grote vraag te kunnen blijven voldoen, heeft de specialist in duurzame prefab houtskeletbouwconstructies Vadeko een minderheidsbelang in het bedrijf verkocht aan investeerder NIBC Investment Partners (“NIBC”). Door te investeren in Vadeko wordt NIBC de partner voor de ambitieuze groeistrategie van het bedrijf. Dit heeft Marktlink Fusies en Overnames, die de transactie heeft begeleid, vandaag bekendgemaakt. Met groeikapitaal zal er worden geïnvesteerd in het uitbreiden van de productiecapaciteit en het verder automatiseren van het productieproces om het groeiende aantal klanten ook in de toekomst optimaal en met de meest hoogwaardige producten van dienst te kunnen zijn.

Vadeko is specialist in het ontwerpen, produceren, transporteren en monteren van duurzame en kostenefficiënte prefab houtskeletbouwconstructies (“HSB”) met een compleet productaanbod van dakelementen tot en met complete HSB-casco’s voor woningen. Het bedrijf staat sinds 2015 onder leiding van ondernemers Mark Timmer en Wiebe Postma. Komend jaar wordt er geïnvesteerd in de uitbreiding van gebouwen en onder andere een additionele productielijn waarbij de nadruk op gevelelementen komt te liggen. Naar verwachting kan er dan ruim 50.000 m2 aan extra gevelelementen per jaar worden geproduceerd.

Zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw maken in toenemende mate gebruik van prefab houtskeletbouwelementen. De hogere bouwsnelheden die gerealiseerd kunnen worden en strengere milieueisen vanuit de overheid liggen hier mede aan ten grondslag. Bouwen met hout zorgt namelijk met zijn duurzame eigenschappen zoals hernieuwbaarheid, goede isolatiewaardes en een minder milieu belastend productieproces voor onder andere CO2 reductie. Ook verloopt het werk door prefab houtskeletbouwelementen op de bouwplaats efficiënter en zijn er minder transportbewegingen nodig, waarbij het proces schaalbaar is en past binnen de industrialisatie van de bouw.

Schrijnend woningtekort

De verwachting van zowel ondernemers Timmer en Postma als investeerder NIBC is dat de markt van prefab houtskeletbouw zich blijft door ontwikkelen. Tot en met 2030 is er een sterke vraag naar circa 1 miljoen nieuw te realiseren woningen. “Momenteel wordt voor circa 70% van alle grondgebonden woningen al een prefab houtskeletbouw dak toegepast. Het aandeel van houtskeletbouw gevelelementen groeit bovendien sterk en wint met name vanuit het milieuaspect snel terrein ten opzichte van concurrerende bouwsystemen als prefab beton.” aldus Wiebe Postma. “Het aandeel van volledige houtskeletbouw cascowoningen is daarnaast nog geen 5% van het totaal. Het groeipotentieel van de markt, ook met het oog op het schrijnende woningtekort, is dus aanzienlijk.”

Samen met groeipartner NIBC streeft Vadeko er naar om de preferred supplier van prefab houtskeletelementen te blijven en de onderneming op een duurzame manier uit te bouwen. “Vadeko is goed gepositioneerd voor verdere uitbreiding. Met het verstrekte minderheidsaandeel investeert NIBC in een duurzaam ondernemend groei bedrijf. NIBC zal het management ondersteunen in de realisatie van verdere groei waarmee Vadeko in de komende jaren zijn positie in de bouwsector kan versterken.” aldus Brigitte van der Maarel, Managing Director NIBC Investment Partners.

Samen met NIBC wordt er ook overwogen om acquisities te doen van andere prefab houtskeletbouwondernemingen om op die manier schaalvoordelen en synergiën te benutten. “De markt van de prefab bouw is sterk groeiend, maar tegelijkertijd erg gefragmenteerd. Schaalvergroting is naar onze mening een “must” om verder te komen met automatisering en industrialisatie, zodat we solide richting de toekomst kunnen opereren en klanten op een vooruitstrevende en hoogwaardige manier kunnen blijven bedienen.” stelt Mark Timmer.

De huidige ondernemers blijven aan het roer om de groeiplannen samen met de huidige medewerkers te ontwikkelen. Het bestand van medewerkers (sinds 2015 gegroeid van 40 naar 100 medewerkers) wordt de komende tijd uitgebreid.

Vadeko

Vadeko is een specialist in het ontwerpen, produceren, transporteren en monteren van duurzame en kostenefficiënte prefab houtskeletbouwconstructies met een compleet productaanbod van dakelementen tot en met complete HSB-casco’s voor woningen. Het bedrijf uit Winsum, met een huidige jaaromzet van circa 15 miljoen euro, is opgericht in 1990 en staat sinds 2015 onder leiding van ondernemers Mark Timmer en Wiebe Postma. Beide heren zijn al lang actief in de markt: Mark Timmer sinds 2007 met zijn onderneming Domestic Prefab Houtconstructies te Geesburg, dat later is samen gevoegd met Vadeko. Wiebe Postma is al sinds 2008 actief is bij Vadeko en vanaf 2015 als mede-eigenaar.

Voor meer informatie, bezoek www.vadeko.nl of volg Vadeko op LinkedIn